Københavns Naturskoles partnerskaber
Københavns Naturskole har, igennem tiden, indgået mange frugtbare partnerskaber – alle med det formål at styrke mulighederne for at tilbyde naturformidling af høj kvalitet til Københavns børn og unge. Vores samarbejder spænder fra konkrete formidlingsopgaver, hvor tilførte ressourcer gør, at vi kan tilbyde forløb til flere skoleklasser, der ligger inden for partnerens formål, til bidrag til udviklingen af arealer, faciliteter, undervisningsmaterialer eller forskning, der kommer en bredere kreds til gavn.
Københavns Naturskoles partnerskaber
Vis alle
Naturstyrelsen
Københavns Naturskole har et langt, tæt og givende samarbejde med Naturstyrelsen. Det gælder både lokalt på Naturcenter Amager, som huser naturskolens største base og hovedkvarter, og mere generelt i og omkring Storkøbenhavn. Nogle af naturskoles formidlere er skovarbejdere ansat i Naturstyrelsen og frikøbt i nogle timer om ugen for at levere specialiserede forløb til københavnske skolebørn i nogle af de store spændende naturområder uden for byen. På Naturcenter Amager, og i hele Naturpark Amager, vidensdeler, koordinerer og videreudvikler Naturskolen mange af sine aktiviteter med de lokale medarbejdere og naturvejledere i Naturstyrelsen. De har bl.a. tidligere leveret friskskudte hjorte, som reguleres årligt i naturparken, til aktiviteter om jagt for skoleklasser. Mange af naturskolens baser er også drevet i samarbejde med Naturstyrelsen. Naturskolen har, sidst men ikke mindst, en kvalificeret, berigende og livlig faglig dialog med Naturstyrelsens ansatte på alle niveauer om alt fra biodiversitet, naturforvaltning, natursyn, friluftsliv, bæredygtighed og formidling.
Naturpark Amager
København Naturskole drifter Naturpark Amagers nordligste anlæg ved Byskoven, Havneslusen Nord, diverse grejbanker samt det kommende Formidlingscenter på Amager Fælled ved DR-byen. Naturskolen, og de kommunale og statslige arealforvaltere i naturparken, har løbende dialog og samarbejder, når nye tiltag og begivenheder finder sted. På Naturskolen vægter vi arbejdet, for en mere mangfoldig natur, højt, da det jo er økologisk og landskabelig mangfoldighed, der er grundlaget for, at vi kan tilbyde inspirerende og horisontudvidende undervisningsforløb til de københavnske skolebørn.
Vi prioriterer et tæt samarbejde med Naturpark Amager, så vi, ad denne vej, bidrager til at sikre, at vigtige emner som biodiversitet og naturpleje fortsat er på dagsordenen i det daglige arbejde i Naturpark Amager.
Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune
Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune er en af naturskolens vigtigste samarbejdspartnere. Vi har lavet mange projekter sammen i naturskolens historie.
Et aktuelt stort projekt, hvor Københavns Naturskole og Teknik- og Miljøforvaltningen er tæt forbundet både fagligt, praktisk og økonomisk, er driften af naturen og faciliteter på Amager Fælled og Havneslusen Nord i Naturpark Amager. Til pågældende projekt er én af naturskolens medarbejdere delvist direkte finansieret af midler fra Teknik- og Miljøforvaltningen, og hvor formidlingen foregår i tæt dialog med Teknik- og Miljøforvaltningens biologer og byrumsforvalter.
Det er også værd at nævne etablering og udvikling af ”Byskoven” ved Selinevej. Her har skoleklasser fra byens skoler, med naturskolens facilitering, leveret ideer og visioner for dens udformning, hvilket er blevet tilpasset, implementeret og bragt til livs af vores kollega i Teknik- og Miljøforvaltningen. Skolebørn er efterfølgende også selv med til at plante og udså skovens planter og træer. Skoleelever deltager i øvrigt i naturplejen på nogle af byens parker og grønne områder efter plejeplaner, der er udarbejdet af Teknik- og Miljøforvaltningens medarbejdere.
Kultur- og Fritidsforvaltningen, Københavns Kommune
Naturskolen og Kultur- og fritidsforvaltningen arbejder løbende sammen. Opførelsen af Havneslusen Nord har eksempelvis givet anledning til at starte et endnu tættere samarbejde op. Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder bl.a. med projekter omkring Urbanplanen og benytter Naturskolens mange faciliteter ved vores forskellige baser både ved Kalvebod Fælled, Amager Fælled og Slusen. Begge parter har stor interesse i fortsat at kunne give hinanden sparring og bruge de faciliteter, der rådes over, så interne projekter styrkes. Kultur- og Fritidsforvaltningen er i øvrigt aktiv deltager i den bestyrelse, som administrerer Friluftshuset på Naturcenter Amager, hvor Københavns Naturskole har sin største base.
Amager Skovhjælpere
Københavns Naturskole har et løbende samarbejde med Amager Skovhjælpere; en socialøkonomisk virksomhed, der løser praktiske opgaver i Naturpark Amager og omegn for Naturstyrelsen og kommunerne omkring naturparken. Naturskolen har bygget, lavet naturpleje, passet får og skabt kunst sammen med Amager Skovhjælpere, men vigtigst af alt driver skovhjælperne gratis udlån af cykler til Københavns kommunes skoleelever igennem Naturskolen. Mange af kommunens elever har oplevet, hvordan et professionelt savværk arbejder ved at deltage i naturskolens aktivitet ”Grøn sløjd med savværk”. Her var de med til at fælde et stort træ i skoven med naturskolens naturvejledere for derefter at transportere det igennem skoven til Amager Skovhjælperes savværk, hvor en erfarende medarbejder skar stammen i planker, som eleverne fik med hjem. Eleverne arbejdede videre med træet på skolen ved at producere skærebredder, fade og skåle.
DGI – Foreningsbyen Slusen
Naturskolen har siden 2022 haft et tæt samarbejde med DGI Storkøbenhavn. Det er især projektet omkring Havneslusen Nord, der har skabt det tætte samarbejde, hvor bl.a. stiftelsen af foreningen ”Foreningsbyen SLUSEN”, og opstart af drift på stedet, har været omdrejningspunktet. Sparingssamarbejdet er derfor fortsat et vigtig led for flere af vores projekter.
Naturskolens ene medarbejder har rollen som værende husbestyrer ved Havneslusen Nord og løfter opgaver i den daglig drift samt sørger for det gode samarbejde mellem Kommune og foreningsliv, så stedet sikres at have en fortsat værdi for både besøgende og faste brugere af stedet.
Tippen Syder
Partnerskabet Tippen Syder blev dannet i 2008 på baggrund af et 5-årigt projekt om naturpleje og naturformidling på Sydhavnstippen.
Partnerskabet består af grundejere, der bl.a. stiller arealet til rådighed, forskellige foreninger, organisationer og kommunale instanser, der alle bidrager med ressourcer i forhold til opgaveløsningen omkring naturpleje og naturformidlingsaktiviteter i det delvist fredede og selvgroede naturområde, kaldet Sydhavnstippen, beliggende i Københavns Kommune. Partnerskabet ser i dag således ud:
Dansekapellet
Københavns Naturskole har i mange år haft et tæt samarbejde med Dansekapellet om projektet ”Biologien Danser”, hvor elever fra kommunens skoler kan opleve et flerdages forløb. Her samler eleverne viden og erfaringer med forskellige dyrs anatomi og bevægelsesmønstre og tilpasninger, oversætter dem til egen krop og samler dem til en dansekoreografi, der fortæller historien om naturen i vand, på land og i luften, i og omkring Utterslev Mose. Klassen kommer ud i naturen med en naturvejleder den første dag, hvor eleverne fanger, identificerer og iagttager alle mulige smådyr. Her analyseres og diskuteres deres bevægelser, og, med danseformidlernes hjælp, forsøger eleverne at efterligne dem med egen krop, enten alene eller i samarbejde med andre. De efterfølgende dage er eleverne sammen med danseformidlere på Dansekapellet, hvor de videreudvikler bevægelserne, forbereder en koreografi og til sidst fremviser deres arbejde i en danseforestilling.
Forløbet bliver udviklet fra år til år af naturskolens naturvejledere og en danseformidler fra Dansekapellet. Vi har haft skiftende temaer og fokusområder, senest om biodiversitet, herunder en kobling mellem mangfoldighed i dyrenes former og tilpasninger og mangfoldighed i bevægelser og kropslige udtryk.
Buster Filmfestival
Københavns Naturskole samarbejder med Buster Filmfestival om at bygge bro mellem natur og naturtemaer på film og naturen i virkeligheden. Festivalen har, siden 2023, fået den ny indsats ”Buster i naturen”, med biograf i et stort telt på Amager Fælled og flere aktiviteter ude i naturen end kun filmvisning. Det bliver spændende for Naturskolen at bidrage til denne nye form for samspil mellem filmmediet og naturformidling. Naturskolen har tidligere givet skoleelever, der besøgte biografen under festivalen, en lille smagsprøve af natur med inspiration til naturoplevelser i selve biografen. Rammerne her skaber en usædvanlig form for naturvejledning gennem dialog, visning af mindre genstande og svar på publikums spørgsmål.
Statens Museum for Kunst
Københavns Naturskole har i en kort periode fra 2014 til 2016 samarbejdet med skoletjenesten på Statens Museum for Kunst om udviklingen af et forløb, der kombinerer et besøg i naturen (Østre Anlæg) med et besøg i museets samling, hvor temaet for begge var natursyn i kunstens historie, hvilket sluttede af med et praktisk værksted, hvor eleverne arbejdede med at skabe et kunstværk efter eget natursyn.
Arken
Københavns Naturskole har i 2014 haft et samarbejde med kunstmuseet, Arken, i forbindelse med deres store udstilling om Hundertwasser. Her skulle skoleklasser kombinere et besøg på udstillingen med et besøg på Naturskolen og arbejde med temaer som genbrug, affald og bæredygtighed.
PortaPlay
Københavns Naturskole har, i samarbejde med softwareudvikleren, PortaPlay, i 2018 udviklet læringsappen ”Naturligvis”.
Naturligvis har til formål at støtte lærere og elever i felten med undersøgelsen af vandhuller som biotop. App'en giver mulighed for vejledning i mulige praktiske undersøgelser, hjælp til identificering af organismer og mulighed for at registrere data samt information om de enkelte organismers biologi.
Kontakt
Københavns Naturskole
Granatvej 11